KDS Logistics – International Forwarding & Ferry agents

Verdubbeling van de Duitse Maut per 1 december 2023

Verdubbeling van de Duitse Maut per 1 december 2023

Per 1 december 2023 wordt in Duitsland een nieuwe CO2-heffing van 20 cent per kilometer ingevoerd als onderdeel van de Maut-verhoging. De maatregel van de Duitse regering heeft tot gevolg dat er bijna een verdubbeling van de tolkosten zal gaan plaatsvinden.

Er wordt een kostenstijging verwacht van 3 tot 8% per kilometer als gevolg van de Maut-verhoging. Op de huidige maut van € 0,19 per km voor een 40 tons Euro 6 vrachtwagen volgt per 1 december 2023 een verhoging van € 0,158 CO2-belasting en komt hiermee bijna op een verdubbelde prijs van € 0,348 per kilometer.

Van 2024 tot 2027 verwacht Duitsland de 30.5 miljard euro aan extra inkomsten van de CO2-toeslag te besteden aan verbeteringen aan de hoofdwegen, maar voornamelijk naar ‘maatregelen op het gebied van de spoorwegen’.

Het drukken van de extra kosten door het vermijden van Duitse tolwegen door omwegen via andere landen is hierbij in de meeste gevallen geen haalbare optie, aangezien dit tijdrovend is en extra kosten met zich meebrengt.

Wij betreuren het zeer dat de Duitse overheid de transportsector confronteert met deze extreme verhoging. Logischerwijs zal deze kostenstijging per 1 december a.s. effect hebben op onze transporttarieven en de kostenstructuur van onze klanten.

Uiteraard zullen wij onze klanten informeren over de kostenstijging op de transporttarieven. Wilt u meer weten wat het effect van de Duitse Mautverhoging is op uw transporttarieven? Neem contact op met onze salesafdeling 010-4914117 of mail naar info@kdslogistics.nl

(bron: Transport & Logistiek Nederland)