KDS Logistics – International Forwarding & Ferry agents

De impact van de Maut verhoging op de transportsector

De impact van de Maut verhoging op de transportsector

“Solvabiliteit in gevaar door Maut-verhoging”, aldus het Duiste groupagenetwerk Elvis

In een alarmerende waarschuwing stelt het Duitse groupagenetwerk Elvis dat het voortbestaan van transportbedrijven aan een zijden draad hangt, tenzij zij erin slagen de recente tolverhoging in Duitsland door te berekenen in hun transportprijzen. Met de invoering van een CO2-toeslag op vrijdag stijgen de tolkosten per kilometers voor veel vrachtwagens. Dit heeft een groot effect op transportbedrijven.

De financiële druk op expediteurs neemt aanzienlijk toe, aangezien de tol, naast de dieselkosten, een van hun grootste uitgavenposten is. Elvis benadrukt dat het niet doorberekenen van deze kosten aan klanten bedrijven snel in financiële problemen kan brengen. Het risico van een verdubbeling zal een aanzienlijke impact hebben op de algemene solvabiliteit, waardoor transportbedrijven mogelijk hun kredietwaardigheid verliezen, wat op zijn beurt brandstofhandelaren en tolaanbieders afschrikt.

De ontevredenheid binnen de transportsector over de CO2-toeslag heeft geleid tot protesten, waarbij afgelopen weekend zo’n 300 vrachtwagens protesteerden in Duitsland. Vakbond BLV Pro organiseert komende zaterdag een nieuwe demonstratie op een parkeerplaats in Bünde.

Elvis bekritiseert eveneens de tolverhoging en beschouwt het als niet meer dan een verborgen belasting, waarbij de federale overheid de expediteurs en vrachtvervoerders effectief als inzamelaars benoemt. De vraag of de industrie in staat zal zijn om de enorme kostenstijgingen te dekken, wordt door Grabowski als van secundair belang beschouwd voor de coalitie. De tolverhoging wordt dan ook gezien als een ingrijpende bedreiging voor de stabiliteit van de gehele transportsector.

Dit artikel is afgeleid van Nieuwsblad Transport. U kunt dat artikel hier lezen.